Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Μια ξεχωριστή σαλάτα με φασόλια!


                     Ένα υπέροχο,γευστικό, καλοκαιρινό πιάτο!





Ήταν ένα ζεστό πρωινό του Αυγούστου, με το μελτέμι στο Κρητικό Πέλαγος να έχει αγριέψει τη γαλήνια θάλασσα.
 Ο βοριάς φυσούσε στην αρχή σιγά και ύστερα σφύριζε δυνατά, μανιασμένα.
 Έβαλα να ψήσω τον καφέ μου, Ελληνικό διπλό, σκέτο χωρίς ζάχαρη και αφού τον σέρβιρα στην κούπα, βγήκα στο μπαλκόνι. Ακούμπησα πάνω στο γυάλινο τραπεζάκι τον ξύλινο δίσκο με τον καφέ και το ποτήρι του νερού.
 Στο λευκό φλιτζάνι (σουβενίρ από κάποιο ταξίδι στη Βιέννη) μου χαμογελούσε το νεανικό, ροδαλό πρόσωπο της πριγκίπισσας Σίσσης. Τα μακριά μαλλιά της στολισμένα με μικρά στρογγυλά λουλουδάκια πέφτουν καλοχτενισμένα στους ώμους, καλύπτοντας το εξώπλατο φόρεμα.
 Ο καφές άχνιζε πίσω από το πρόσωπο της Σίσσης και με καλούσε να τον απολαύσω πριν κρυώσει.
 Η θάλασσα στο βάθος όλο φούσκωνε και αγρίευε. Τεράστια αφρισμένα κύματα χόρευαν, παρασέρνοντας και κροταλίζοντας τα βότσαλα της ακτής.
 Πιο 'κει στον πύργο του ναυαγοσώστη, πάνω στον ιστό ήταν υψωμένη η κόκκινη σημαία, σημάδι ότι η θάλασσα δεν θέλει αστεία, δεν τα βάζουμε μαζί της όταν είναι αγριεμένη, δεν υπερεκτιμούμε τις δυνάμεις μας.
 Απλά περιμένουμε υπομονετικά να ησυχάσει, να γαληνέψει!


 Έτσι είχαν τα πράγματα εκείνο το πρωινό και αφού δεν μπορούσα να απολαύσω το κολύμπι στη θάλασσα, σκέφτηκα να καταπιαστώ με την καθαριότητα του σπιτιού και συγκεκριμένα των ντουλαπιών της κουζίνας.
 Άδειασα πρώτα τα τρόφιμα από τα ράφια για να καθαρίσω και να τα ταχτοποιήσω κατόπιν στη σωστή σειρά. Εκεί ανάμεσα στα ζυμαρικά και τη ζάχαρη, είχε ξεχαστεί ένα πακέτο φασόλια άσπρα ξερά.
 Στη διάρκεια του Χειμώνα τα έφτιαχνα φασόλια σούπα γιαχνί και πολύ μας άρεσαν!
 Τα έβαλα λοιπόν αμέσως να μουλιάσουν σε χλιαρό νερό και αποφάσισα ότι το μεσημεριανό γεύμα της οικογένειας θα ήταν μια υπέροχη σαλάτα με φασόλια και όχι μόνο!

             Μια σαλάτα special!

Υλικά!

500 γραμμάρια φασόλια ξερά
½  φλιτζάνι λιαστές ντομάτες
½  φλιτζάνι κάπαρη
1 πράσινη πιπεριά
150 γραμμάρια τυρί γραβιέρα Κρήτης ή τυρί φέτα
1 κρεμμύδι ξερό
½  ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι – πιπέρι

Σάλτσα! (dressing)!

½  φλιτζάνι ελαιόλαδο
¼  φλιτζανιού χυμό λεμόνι
Ξύσμα από ένα λεμόνι
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα

Πώς το κάνουμε!

 

Στραγγίζουμε τα φασόλια από το νερό που μούλιασαν και τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο νερό, τόσο ώστε να τα σκεπάζει.
 Τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν περίπου για 1 ¼ έως 1 ½ ώρα. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στο τελευταίο δεκάλεπτο.
 Μέχρι να βράσουν τα φασόλια ετοιμάζουμε τα λαχανικά, τα πλένουμε και τα τεμαχίζουμε.

Εν το μεταξύ σε ένα γυάλινο βαζάκι, ρίχνουμε όλα τα υλικά της σάλτσας  και τα χτυπάμε ελαφρά.
Σε μια πιατέλα σερβίρουμε τα φασόλια και προσθέτουμε στολίζοντας το πιάτο, όλα τα υπόλοιπα υλικά μας!

Περιχύνουμε με το dressing και απολαμβάνουμε ένα υπέροχα γευστικό, καλοκαιρινό πιάτο!

Σας εύχομαι καλή επιτυχία!

    






              

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...