Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Φασόλια σούπα με άρωμα πορτοκάλι!


Στις 11:00 το πρωί είχαμε ραντεβού με τις φίλες μου για τον καθιερωμένο καφέ της Τρίτης.
 Η συνάντηση έγινε στο γνωστό μας στέκι και όλες χαρήκαμε που για ακόμα μια φορά είχαμε την δυνατότητα να βρισκόμαστε, να κάνουμε παρέα έστω και για λίγο. Οι συζητήσεις πολλές και με ποικιλία θεμάτων.
Όταν κάποια στιγμή η Μαρία λέει: συνήθως κάθε Δευτέρα φτιάχνω όσπριο για το φαγητό της οικογένειας οπότε χθες έψησα φασολάδα και ήταν νοστιμότατη.
 Τι μου θύμισες τώρα, είπε η Σοφία η μεγαλύτερη της παρέας, πόσα χρόνια με γύρισες πίσω!
 Τότε που το 1965 πήγαινα στην πρώτη δημοτικού και στο σχολείο είχαμε συσσίτιο. Ακόμα θυμάμαι το εβδομαδιαίο πρόγραμμα. Δευτέρα φασολάδα, Τρίτη ψαρόσουπα, Τετάρτη πλιγούρι, Πέμπτη….


Όταν επέστρεψα σπίτι βρήκα ένα άρθρο του Τσώλης Ζώης στο ΒΗΜΑ – πολιτική, με δημοσίευση 19/3/2017 το οποίο αναφέρει σχετικά:
 Τα πρώτα μαθητικά συσσίτια ξεκίνησαν το 1927 αλλά ουσιαστικά οργανώθηκαν το 1931 όταν υπουργός παιδείας ήταν ο Γ. Παπανδρέου. Στην αρχή αφορούσαν γύρω στους 39.000 μαθητές σε 58 περιοχές της χώρας, κατόπιν από το 1965 επεκτάθηκαν σε 600.000 μαθητές σε όλα σχεδόν τα δημοτικά σχολεία.

 Παρέχονταν για 26 ημέρες τον μήνα και περιελάμβαναν όπως αναφέρει χαρακτηριστικά έγγραφο της εποχής:
α. Καθ’ εκάστη ένα κύπελλο γάλα (είτε εβαπορέ είτε σκόνη) μετά ζαχάρεως, γλυκόζης και κακάο.
β. 10 συσσίτια μηνιαίως από κρέας με χόρτα ή χοιρινό, αυγά ή κρέας κονσέρβα (αναλόγως των υπαρχόντων αποθεμάτων).
γ. 10 συσσίτια μηνιαίως από όσπρια, παρασκευαζόμενα με ορισμένη ποσότητα σούπας, λίπους και ντομάτας.
δ. 6 συσσίτια μηνιαίως από τυρί.
ε. Επί 11 ημέρες μηνιαίως μαρμελάδα ή γλυκό μήλο (πουρέ)
στ. Επί 10 ημέρες κατά μήνα βούτυρο φιστικιών, το οποίο χορηγούνταν με την μαρμελάδα.   

Μετά από αυτήν την ''ενημέρωση'' το μόνο που θα ήθελα, είναι να σας πω, είναι, πώς εγώ φτιάχνω τον χειμώνα τα φασόλια σούπα.

 Θέλετε να δείτε τον τρόπο;

 

Υλικά!

½  κιλό φασόλια
½  φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά)
3 καρότα κομμένα σε φέτες
3 κλωνάρια σέλινο
Λίγη ντομάτα
 1 Πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη
Αλάτι και πιπέρι

Τι κάνουμε!

Είναι ένα φαγητό που χρειάζεται προετοιμασία από την προηγούμενη μέρα.





 Πλένουμε τα φασόλια, τα τοποθετούμε σε ένα μπολ με αρκετό νερό και τα αφήνουμε να μείνουν μια νύχτα.


 Την επομένη τα στραγγίζουμε, προσθέτουμε φρέσκο νερό και τα βράζουμε έως ότου σχεδόν μαλακώσουν.
 Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουμε να βράσουν. Αρωματίζουμε με ξύσμα πορτοκάλι!
 Το φαγητό μας είναι έτοιμο όταν έχουν χυλώσει τα φασόλια και η σούπα έχει ''δέσει''.


Σας εύχομαι καλή επιτυχία!               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...