Τετάρτη, 1 Μαρτίου 2017

Χανιώτικα Καλλιτσούνια του Πάσχα (ή της Λαμπρής) ανάμεικτα!! Με μυζήθρα και σπανάκι!!



                   ''Γευστικά Πασχαλίνα καλλιτσούνια''

Tα καλλιτσούνια τα οποία έχουν ως βάση την μυζήθρα είναι από τα πλέον αγαπημένα όλων των Κρητικών!

 Αποτελούν το απαραίτητο έδεσμα σε κάθε γιορτινό τραπέζι! Ειδικά το Πασχαλινό τραπέζι περιέχει πάντα τουλάχιστον  τριών ειδών διαφορετικά  καλλιτσούνια!


 Με δημιουργική φαντασία οι γυναίκες στην Κρήτη φτιάχνουν γευστικά αριστουργήματα!
 Άλλα καλλιτσούνια είναι ανάμεικτα με μυζήθρα και σπανάκι, άλλα  μόνο με μυζήθρα και δυόσμο και άλλα είναι τα όμορφα λυχναράκια! 
  Το πρωί του Μεγάλου Σάββατου αμέσως μετά την εκκλησία παρασκευάζονται, με την βοήθεια όλης της οικογένειας. Από τα μικρά παιδιά, μέχρι τις γιαγιάδες! Και συνάμα ανάβει ο ξυλόφουρνος  για το ψήσιμο! 


Εμείς τώρα θα μιλήσουμε για τα Καλλιτσούνια της Λαμπρής τα ανάμεικτα! Έχουν σχήμα τετράγωνο και εξαιρετική γεύση! 

  Ας δούμε τα υλικά:

Για την ζύμη!

2 κιλά αλεύρι μαλακό (περίπου)
100 γραμ. μαγιά φρέσκια νωπή
1 ½  φλιτζάνι χλιαρό νερό (περίπου)
150 γραμ. γιαούρτι πρόβειο
1 αυγό

Για την γέμιση!

1 κιλό σπανάκι
4 κιλά μυζήθρα φρέσκια
1 ματσάκι δυόσμο
1 αυγό για το άλειμμα
αλάτι

Προετοιμασία:

 Την προηγούμενη ημέρα, καθαρίζουμε το σπανάκι (αφαιρούμε τα ξερά φύλα) και το πλένουμε πάρα πολύ καλά.


 Αφού αλλάξουμε πολλές φορές το νερό, (χρησιμοποιούμε δύο μεγάλες λεκάνες και μεταφέρουμε το σπανάκι από την μια στην άλλη και πάντα σε καθαρό νερό,) το αφήνουμε να στεγνώσει καλά σε σκιερό μέρος.

Βάζουμε την μυζήθρα να σουρώσει (πρέπει να είναι όσο μπορούμε πιό στεγνή)!
 Το ... κουρτινόξυλο στο παράθυρο της κουζίνας με ... άλλες χρήσεις!!


Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε τη ζύμη:

 Διαλύουμε την μαγιά σε χλιαρό νερό (όχι καυτό),ανακατεύουμε μέχρι να γίνει χυλός.
Αφήνουμε λίγο να φουσκώσει και στη συνέχεια προσθέτουμε το γιαούρτι, το βούτυρο, το αυγό χτυπημένο, το αλεύρι και ζυμώνουμε μια μαλακή ζύμη.
Την αφήνουμε σκεπασμένη με μια πετσέτα ή πλαστική μεμβράνη να φουσκώσει.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση:

Κόβουμε το καθαρό - στεγνό σπανάκι (αφήνουμε στην άκρη τα κοτσάνια) και τον δυόσμο και τα προσθέτουμε στην μυζήθρα.
 Χτυπάμε τα δύο αυγά και τα προσθέτουμε στην γέμιση.
 Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης και προσθέτουμε το αλάτι.  
  


Ανοίγουμε την ζύμη φύλλο λεπτό και κόβουμε τετράγωνα κομμάτια.
 Βάζουμε μια κουταλιά γέμιση στο κάθε κομμάτι και διπλώνουμε τετράγωνα καλλιτσούνια!


 Για να το καταφέρουμε αυτό, διπλώνουμε το φύλλο από τις δύο αντίθετες πλευρές και επαναλαμβάνουμε το ίδιο με τις άλλες δύο γωνίες.


 Τα αλείφουμε με αυγό (χτυπημένο), τα πασπαλίζουμε με σησάμι και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.
 Όταν ψηθούν τα βάζουμε ανάμεσα σε κλαδάκια φασκόμηλου ή μυρτιάς! 

 Καλή επιτυχία!     και

 Καλή Ανάσταση με υγεία και χαρά!

 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...