Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2017

Κρητικά Καλλιτσούνια με άγρια χόρτα και σπανάκι!!





Τα καλλιτσούνια ήταν και συνεχίζουν να είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα φαγητά της Κρήτης!

 Τα συγκεκριμένα παρασκευάζονται συνήθως Χειμώνα και Άνοιξη δηλαδή τη χρονική περίοδο κατά την οποία υπάρχουν άφθονα δροσερά χόρτα στην Κρητική γη!


 Η γεύση τους είναι αξεπέραστη και αυτό οφείλεται στην μεγάλη ποικιλία των άγριων χόρτων, όπως και στο ιδιαίτερο άρωμα τους.
 Ας δούμε λοιπόν βήμα-βήμα πώς μπορείς να τα φτιάξεις!

Υλικά για τη γέμιση!

5 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
2 ματσάκια κρεμμύδια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
½  ποτήρι ελαιόλαδο
Αλάτι – πιπέρι

Υλικά για το φύλλο!

½  κιλό αλεύρι
1 ποτήρι νερό (περίπου)
5 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 σφηνάκι τσικουδιά
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση συνταγής!

Κατ’ αρχήν θα πρέπει να βρεις τα κατάλληλα χόρτα!
 Χόρτα ‘’γιαχνερά’’ π.χ. (τσόχους, σταφυλινάκους, σπανάκι, μάραθο, σέσκουλα, κλπ…..).

Όσο περισσότερα και διαφορετικά είδη χόρτων βρεις, τόσο.... πιο γευστικό αποτέλεσμα θα έχεις!!


 Αφού τα καθαρίσεις, τα πλένεις πολύ καλά και τα αφήνεις να στεγνώσουν.

 Ψιλοκόβεις τα χόρτα (μόνο τα φύλλα όχι τα κοτσάνια) και προσθέτεις τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, τον δυόσμο, το ελαιόλαδο, το αλατοπίπερο.

Ετοιμάζεις μια μαλακή ζύμη και ανοίγεις φύλλο λεπτό.
 Εάν δεν ξέρεις να ανοίγεις φύλλο, μην στεναχωριέσαι καθόλου! Διότι η μηχανή που βλέπεις στην φωτογραφία πιό πάνω κάνει καταπληκτική δουλειά!

 Κατόπιν κόβεις κυκλικά κομμάτια διαμέτρου 10 ή 12 περίπου εκ.

 Βάζεις μια κουταλιά από την γέμιση στο κάθε κομμάτι και το διπλώνεις.
 Κατόπιν κλείνεις τις άκρες με ένα πιρούνι.

 Εδώ θα πρέπει να λάβεις υπ’ όψιν ότι τα χόρτα όταν ψηθούν μειώνεται κατά πολύ ο όγκος τους, άρα να βάλεις τόση γέμιση ώστε να είναι επαρκή.


Τώρα έχεις δύο επιλογές!

 1.Τηγανίζεις σε καυτό ελαιόλαδο έτσι ώστε να ροδίσουν και από τις δυο πλευρές.

 2. Ψήνεις σε αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο σε ''σιγανή φωτιά'' μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.

 Εγώ προσωπικά προτιμώ την δεύτερη επιλογή, αλλά και στις δύο περιπτώσεις γίνονται εξαιρετικά.

 Στραγγίζεις σε απορροφητικό χαρτί.

 Είναι μια πολύ καλή λύση για τις ημέρες τις νηστείας του Πάσχα και
 φυσικά για όλους όσους η διατροφή τους είναι vegetarian!

  Καλή επιτυχία!    



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...