Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Αρωματικά Πασχαλινά κουλουράκια της Κρήτης!!



Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου κάθε χρόνο στο Πασχαλινό τραπέζι υπάρχουν τα  
 ''Πασχαλίνα κουλουράκια'' ή ''τσουρεκάκια''!
 Ένα έδεσμα που λατρεύουν τα παιδιά και στους μεγαλύτερους θυμίζει την παιδική τους ηλικία.
 Τότε που άναβε ο μεγάλος ξυλόφουρνος της αυλής και όλη η γειτονιά έφερνε τις λαμαρίνες με τα κουλουράκια τους να ψηθούν!

 Η συνταγή αυτή λοιπόν είναι παλιά και με σίγουρα αποτελέσματα επιτυχίας!

 Γίνονται αρκετά κουλουράκια, πολύ νόστιμα, τραγανά απ’ έξω και συνάμα αφράτα μέσα.
 Όσο για το άρωμα τους δεν περιγράφεται! Το σπίτι μοσχομυρίζει για μέρες βανίλια, Χιώτικη μαστίχα …Πασχαλινές ευωδιές. 


Υλικά!

500 γραμ. βούτυρο
1 φλιτζάνι (250 γραμ.) γάλα χλιαρό
1 κιλό ζάχαρη
12 αυγά
60 γραμ. αμμωνία
12 βανίλιες
1 σφηνάκι τσικουδιά
1 κουταλιά της σούπας ''Χιώτικη μαστίχα''
Ξύσμα από ένα μεγάλο λεμόνι
2 ½ κιλά αλεύρι συνολικά (1 κιλό αλεύρι σκληρό και  1 ½ κιλό αλεύρι μαλακό) περίπου

Όλα τα υλικά θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου!




Πως θα τα φτιάξετε!

Χρειάζεστε τρία μπολ. 

 

1. Στο πρώτο μπολ. 

 

Βάζετε το βούτυρο με την μισή ζάχαρη, το χτυπάτε μέχρι να ασπρίσει το μείγμα και να γίνει σαν κρέμα.

2. Στο δεύτερο μπολ.

 

Βάζετε τους κρόκους με την υπόλοιπη μισή ζάχαρη και το χτυπάτε καλά.

3. Στο τρίτο μπολ.

 

Βάζετε τα ασπράδια και τα χτυπάτε μαρέγκα. Θα την προσθέσετε στο μείγμα προς το τέλος.


Στο μπλέντερ (μικρό) χτυπάτε την μαστίχα μαζί με λίγη ζάχαρη ώστε να γίνει σκόνη.


Διαλύετε την αμμωνία στο χλιαρό γάλα, μέσα σε μπολ γιατί μπορεί να ξεχειλίσει το γάλα.


Όταν το πρώτο μπολ με τον βούτυρο είναι έτοιμο(σαν κρέμα ), προσθέτετε το δεύτερο μπολ με τους κρόκους  καλά χτυπημένα, το γάλα, τις βανίλιες, το ξύσμα  του λεμονιού, την τσικουδιά, την μαστίχα και τέλος το αλεύρι.


 Όταν η ζύμη είναι σχεδόν έτοιμη, προσθέτετε την μαρέγκα και ανακατεύετε με μια σπάτουλα απαλά.
 Προσέξτε το αλεύρι, μην βάλετε πολύ. Αυτό που θέλετε είναι μια ζύμη μαλακή εύπλαστη, η οποία να κολλά ελαφρά στις άκρες των δακτύλων. Αφήνετε την ζύμη λίγο να ξεκουραστεί.


 Πλάθετε τα κουλουράκια σε ότι σχήμα σας αρέσει.
 Αλείφετε τα κουλουράκια με αυγό που έχετε χτυπήσει μόνο του ή μαζί με λίγο γάλα, χρησιμοποιώντας ένα πινελάκι.
 Ψήνετε σε μέτριο φούρνο στους  180 βαθμούς, για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν.


 Κατόπιν  τα βάζετε να κρυώσουν σε μια σχάρα.
 Με αυτή την συνταγή γίνονται αρκετά κουλουράκια, περίπου 200 έτσι μπορείτε να κάνετε ένα ''Πασχαλινό δώρο'' σε συγγενείς, φίλους ή όπου εσείς θέλετε!

Καλή Mεγάλη Eβδομάδα να έχουμε! Με το καλό το Πάσχα!    

Σας εύχομαι καλή Ανάσταση με υγεία!


 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...