Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Σπιτικές πράσινες ελιές ''τσακιστές''! Ένα θαυμάσιο ορεκτικό της Κρήτης!


Μάθετε πώς μπορείτε να φτιάχνετε μόνοι σας γρήγορα και πολύ εύκολα βρώσιμες, επιτραπέζιες ελιές.

Θα καμαρώνετε για τις σπιτικές ελιές, που φτιάξατε με τα χεράκια σας. Μπορείτε να γεμίσετε βαζάκια και να τα δωρίσετε στα αγαπημένα σας πρόσωπα!
 Να είσαστε σίγουροι ότι θα χαρούν πολύ!



 Ολα τα δέντρα λοιπόν, είναι ωφέλιμα για τον άνθρωπο. Ανάμεσα όμως σ' αυτά, ξεχωρίζει η ελιά.
Είναι πραγματικά ευλογημένο δέντρο και πολύ χρήσιμο.
Μας δίνει πολλά καλά, τους νόστιμους καρπούς της το λάδι της, τα ξύλα της.
Η ελιά από τα πανάρχαια χρόνια ήταν σύμβολο ειρήνης και δόξας. Ήταν το δώρο της θεάς της σοφίας, της Αθηνάς που το έδωσε στην αρχαία Αθήνα, σαν αιώνιο σύμβολο της ειρήνης και της ευτυχίας του κόσμου.
Με τα κλωνάρια της ελιάς στεφάνωναν οι αρχαίοι Έλληνες τους νικητές των Ολυμπιακών αγώνων στην Ολυμπία.
Όμως και στην σημερινή εποχή η εκκλησία, θεωρεί τον καρπό της, το λάδι ιερό.
Το μεταχειρίζεται στα μυστήρια: στη βάπτηση, στο ευχέλαιο, στο άναμα των καντηλιών.



 Απο τα πυκνά κλωνάρια του κορμού της ελιάς κρέμονται οι πράσινες, οι χρυσαφιές ευλογημένες ελιές. Μοιάζουν σαν μαργαριτάρια  ανάμεσα στις ακτίνες του ήλιου.
Ο απλός λαός ύμνησε την ελιά με την μαντινάδα:

                      '' Είναι δεντρά πολλά στη γή, σαν την ελιά δεν είναι,
                        βρέχει, χιονίζει, λιάζεται και πάντα δροσερή 'ναι.''

Αυτές  τις πράσινες ελιές μαζεύουμε τον Σεπτέμβρη μήνα για να κάνουμε ''τσακιστές''.

Τις συλλέγουμε με τα χέρια, προσέχοντας να μην τις πληγώσουμε και προσπαθώντας να πάρουμε απο το δέντρο τις πιο μεγάλες σε μέγεθος.



Οι μικρότερες ας γίνουν αργότερα λάδι. Τις πλένουμε και τις  ''τσακίζουμε'', δηλαδή τις χτυπούμε τόσο ώστε να σπάσει ο καρπός της ελιάς και όχι το κουκούτσι!




   

 Τις τοποθετούμε αμέσως σε μπόλικο καθαρό νερό, να τις σκεπάζει. Με αυτόν τον τρόπο θα ''ξεπικρίσουν''.

Το νερό το αλλάζουμε κάθε ημέρα.

 Αυτήν την διαδικασία χρειάζεται να την κάνουμε για περίπου
8 με 10 ημέρες.

Τις δοκιμάζουμε να μην ''ξεπικρίσουν'' εντελώς γιατί τότε χάνουν την νοστιμιά τους!






Όταν είναι έτοιμες τις βάζουμε στην  ''άλμη'' σε ποσοστό 10%.

Δηλαδή:

Στο ένα κιλό νερό βάζουμε 100 γρμ. αλάτι (αν έχετε χοντρό θαλασσινό αλάτι ακόμα καλλίτερα).

 Διαλύουμε το αλάτι στο νερό, και προσθέτουμε το χυμό απο 4 -5 λεμόνια για κάθε κιλό ελιές περίπου.




 Τις τοποθετούμε σε γυάλινα βάζα αποστειρωμένα. Σε κάθε βάζο προσθέτουμε λίγο θυμάρι ή θρούμπι για άρωμα.

Επίσης προσθέτουμε δύο δάχτυλα ελαιόλαδο. Το λάδι λειτουργεί σαν συντηρητικό και τις προφυλάσει απο την φυσική αλλοίωση.

Tώρα είναι έτοιμες να τις σερβίρετε και διατηρούνται για αρκέτο διάστημα, όταν τις έχετε σε δροσερό και σκοτεινό χώρο.


Σας εύχομαι καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...