Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Εκπληκτική Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση σε παραδοσιακό στυλ!





Ήταν φτωχικά αλλά ευτυχισμένα εκείνα τα παιδικά χρόνια, άρχισε την διήγηση η θεία  Αντωνία, απαντώντας στην ερώτηση μου αν στολίζανε στα νιάτα της Χριστουγεννιάτικο δέντρο.
 Τα Χριστούγεννα τα περιμέναμε με τόσο πόθο, μικροί και μεγάλοι. Οι μικροί για να ξεφύγουμε από τα θρανία του σχολείου και οι μεγάλοι για να ξεκουραστούν λίγες μέρες από τις αγροτικές δουλειές, το μάζεμα των ελιών και των πορτοκαλιών.


 Στο σπίτι δεν στολίζαμε τότε Χριστουγεννιάτικο δέντρο, γιατί, όλη η φύση από την αυλή μας μέχρι κάτω τον κάμπο φορούσε τα γιορτινά της κάθε χειμώνα. Δίπλα στο σπίτι οι γέρικες ελιές, με τους κορμούς τους σαν κάστρα απόρθητα από τον χρόνο, με κουφάλες σαν σπηλιές που μας χωρούσαν όταν παίζαμε κρυφτό και τα κλαδιά τους που απλώνονταν σχεδόν μέχρι τα κεραμίδια του πετρόχτιστου, αγαπημένου, πατρικού σπιτιού. Εκεί ανάμεσα στα  χρυσοπράσινα φυλλώματα των κλαδιών, γυάλιζαν οι ευλογημένοι καρποί περιμένοντας υπομονετικά πότε θα γίνουν λάδι.


 Παρακάτω οι πράσινες, φουντωτές πορτοκαλιές στο περιβόλι, με τα κλαδάκια τους φορτωμένα μικρούς, στρογγυλούς ήλιους που στραφτάλιζαν στις πρωινές ακτίνες του ήλιου.
 Τα σπίτια ευωδίαζαν από τα φρεσκοψημένα χριστόψωμα, τα μελομακάρονα, τους κουραμπιέδες  και την προετοιμασία των φαγητών για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.





 Σήμερα βέβαια τα πράγματα κάπως έχουν αλλάξει, ζώντας μακριά από τη φύση αισθανόμαστε την ανάγκη να στολίσουμε το σπίτι μας, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο, να δώσουμε χαρά κι αγάπη στην οικογένεια μας. Ας διακοσμήσουμε φέτος το σαλόνι μας με ύφος παραδοσιακό, όπου κυριαρχούν  τα χρώματα. Χειμερινά, ζεστά, χρώματα, όπως το κόκκινο, το πράσινο, το χρυσό, το λευκό του χιονιού.


1. Την πόρτα μας!

 

 Ξεκινώντας από την πόρτα του σπιτιού μας φροντίζουμε να κρεμάσουμε
 ένα δροσερό, πράσινο στεφάνι, το οποίο θα καλωσορίζει τους καλεσμένους μας. 

2. Την είσοδο!

 

Πάνω στον μπουφέ μας, δίπλα στο στολισμένο παράθυρο, μπορούμε πολύ εύκολα να φτιάξουμε μια σύνθεση, αποτελούμενη από πράσινα κλαδιά έλατου ή πεύκου, όμορφα φαναράκια να φωτίζουν τον χώρο μας, μικρά χρυσαφιά ή πράσινα δεντράκια και φυσικά τους μάγους που φέρνουν τα δώρα τους. 

3. Το σαλόνι!


 Αν είσαστε από τις τυχερές που έχουν ένα κόκκινο καναπέ στο καθιστικό σας, έχετε μπει γρήγορα στο πνεύμα των Χριστουγέννων. Μπορείτε να τον αναδείξετε σαν το βασικό κομμάτι της διακόσμησης σας, συνδυάζοντας λευκά κεντημένα μαξιλαράκια και κόκκινες μπάλες για το δέντρο.


Μια άλλη ιδέα είναι να πλαισιώσουμε τον ανοιχτόχρωμο καναπέ ή την πολυθρόνα μας, με κόκκινα ριχτάρια, μαξιλάρια, γλάστρες με αλεξανδρινά, ένα πράσινο στεφάνι να κρέμεται στο παράθυρο δεμένο με κόκκινη κορδέλα.  


4. Το τζάκι!

 

Μπορούμε να στήσουμε το δροσερό, πράσινο Χριστουγεννιάτικο δέντρο μας δίπλα στο τζάκι.
 Πλάι στο αναμμένο τζάκι που θα μας ζεσταίνει τις κρύες νύχτες, μπορούμε να έχουμε σπαρμένα αρκετά μαξιλάρια και όμορφα χαλιά, για να γίνεται τόπος  συγκέντρωσης όλης της οικογένειας. 
 Το δέντρο με τα χλωρά κλαδιά του, πάντα φέρνει τους ανθρώπους κοντά, προκαλώντας αισθήματα ανάτασης, αισιοδοξίας και ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον.  
   

5. Τα στολίδια!

 

Πλάι στα κουτιά με τα δώρα, μέσα σε όμορφες πιατέλες ή σε γυάλινα βάζα μπορούμε να τοποθετήσουμε κουκουνάρια στο φυσικό τους χρώμα ή βαμμένα κόκκινα και χρυσά, πολύχρωμες μπάλες, πλαισιωμένα από πράσινα κλαδάκια ελιάς ή πεύκου. Αμέσως το τραπεζάκι του σαλονιού μας γίνεται γιορτινό.  



Το αστέρι στην κορυφή του Χριστουγεννιάτικου δέντρου συμβολίζει το φώς της Άγιας Νύχτας και είναι ξεχωριστό. Γιατί ακόμα κι αν είναι συννεφιασμένος ο ουρανός ή οι καρδιές των ανθρώπων, πάντα μας προσφέρει φώς, γαλήνη και μία ακτίνα αγάπης και αισιοδοξίας!   



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...