Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Νηστίσιμα, λαδερά κουλουράκια με σησάμι και παπαρουνόσπορο!



Το απόλυτο συνοδευτικό του καφέ είναι αυτά τα υπέροχα κουλουράκια. Στην Κρήτη δεν λείπουν από κανένα σπίτι, είναι πολύ νόστιμα, υγιεινά, τραγανά και πολύ εύκολα στο να φτιαχτούν.

 Έχουν αγνά υλικά που συνήθως υπάρχουν στο ντουλάπι μας και διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα αρκεί να είναι σε δοχείο το οποίο να κλείνει καλά.

 Μπορεί να περιέχουν λίγο αλκοόλ (κονιάκ ή τσικουδιά), αλλά με το ψήσιμο εξατμίζεται και μένει μόνο το άρωμα.

 Άρα είναι κατάλληλα και για τα παιδιά.

 Θέλετε να μάθετε πώς φτιάχνονται;

 

 



Υλικά!

2 φλιτζάνια του τσαγιού ελαιόλαδο
1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
½  φλιτζάνι του τσαγιού κονιάκ (ή τσικουδιά ή κόκκινο κρασί ότι έχετε)
½ φλιτζάνι του τσαγιού φρέσκο χυμό πορτοκάλι
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 baking powder (μπέικιν- πάουντερ)
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλλα
½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
¾  φλιτζάνι του τσαγιού σησάμι
7 ½ φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι μαλακό (περίπου)
Ξύσμα από ένα λεμόνι
Παπαρουνόσπορο και σησάμι, για το πασπάλισμα



 

Πώς φτιάχνονται!

 

 

Δουλεύουμε μαζί το λάδι, το κονιάκ, τη ζάχαρη, την κανέλλα και το τριμμένο γαρύφαλλο μέχρι να δούμε ότι έλειωσε η ζάχαρη.

 Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό του πορτοκαλιού σε ένα μεγαλύτερο μπολ, με προσοχή γιατί δημιουργεί αφρό και το προσθέτουμε στο μείγμα του λαδιού.

 Πλένουμε το σησάμι και το βάζουμε σε ένα σουρωτήρι με λεπτή σήτα να σουρώσει και το προσθέτουμε στο μείγμα του λαδιού.

 Κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι με το μπέικιν-πάουντερ. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι στο μείγμα με τα υγρά, ενώ ανακατεύουμε στην αρχή με κουτάλι.


 Κατόπιν ζυμώνουμε την ζύμη και προσθέτουμε εάν χρειαστεί λίγο ακόμα αλεύρι.

 Αφήνουμε τη ζύμη μισή ώρα να ξεκουραστεί.





 Κατόπιν παίρνουμε κομματάκια ζύμης και πλάθουμε κουλουράκια ή ότι άλλο σχήμα θέλουμε.

Τα τοποθετούμε στην λαμαρίνα όπου έχουμε βάλει αντικολλητικό χαρτί.

 Πασπαλίζουμε με λίγο σησάμι και παπαρουνόσπορο.

 Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις (πάνω και κάτω) στους 180 βαθμούς
 για 20 λεπτά.

 Σας εύχομαι καλή επιτυχία! 

 

 






     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...