Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Πώς αποστειρώνουμε τα γυάλινα βάζα!!



Είναι σημαντικό να έχουμε καθαρά και αποστειρωμένα βάζα για να φυλάξουμε με ασφάλεια
 τα γλυκά και τις μαρμελάδες μας ή τα φρέσκα λαχανικά μας το καλοκαίρι. 


  Τα γυάλινα βάζα είναι η καλύτερη επιλογή και με προσεκτικό χειρισμό μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν αρκετές φορές. Αν και η θραύση του γυαλιού κατά την διάρκεια της αποστείρωσης είναι πολύ σπάνια, καλό είναι να βεβαιωθούμε ότι τα βάζα δεν έχουν γρατζουνιές ή εγκοπές. Επίσης προσέχουμε τα καπάκια να εφαρμόζουν σωστά.

 Μπορούμε να αποστειρώσουμε με τους εξής τρόπους :

 Στον φούρνο!

 

 Σαπουνίζουμε πολύ καλά τα βάζα, τα καπάκια και τα ξεπλένουμε με ζεστό νερό. Σε μια λαμαρίνα του φούρνου στρώνουμε μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα και τοποθετούμε τα γυάλινα βάζα ανάποδα , δηλαδή με το στόμιο να ακουμπά πάνω στην πετσέτα. Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 C για 15 λεπτά.

 Με το βράσιμο!

 

 Σαπουνίζουμε πολύ καλά τα βάζα και τα καπάκια, κατόπιν τα ξεπλένουμε με ζεστό νερό. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα τοποθετούμε τα μεταλλικά καπάκια και από πάνω ξαπλώνουμε τα γυάλινα βάζα.
 Καλύπτουμε εντελώς με νερό και βράζουμε για 10 λεπτά.

Tips!

  Γεμίζουμε τα ζεστά βάζα όσο το γλυκό είναι ακόμα χλιαρό,( διότι εάν είναι κρύο μπορεί να ραγίσει το βάζο). Τα γεμίζουμε μέχρι επάνω, κλείνουμε καλά και τα τοποθετούμε κάπου αναποδογυρισμένα (με το καπάκι προς τα κάτω). Όταν κρυώσουν τα φυλάμε σε σκοτεινό ντουλάπι.
 Με αυτόν τον τρόπο διατηρείται το γλυκό μας  για αρκετό χρόνο δίχως να αλλοιωθεί. Μετά που θα ανοίξουμε το βάζο το τοποθετούμε στο ψυγείο. 


 Προσέχουμε μην καούμε!

Φροντίζουμε να έχουμε κοντά μας μία μεταλλική λαβίδα για να πιάσουμε με πολύ προσοχή τα ζεστά βάζα ή χρησιμοποιούμε μια καθαρή πετσέτα ή γάντια κουζίνας. 


 Εάν τα καπάκια είναι μεταλλικά  δεν τα βάζουμε στον φούρνο γιατί η λεπτή λαμαρίνα τους σκεβρώνει. Τα αποστειρώνουμε με το βράσιμο σε νερό.   

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...