Κυριακή 2 Απριλίου 2017

Φιλέτο φρέσκου μπακαλιάρου με ανοιξιάτικη λεμονάτη σάλτσα!



Ένα φαγάκι φθηνό, νοστιμότατο και καλό!

Ο Μπακαλιάρος ή βακαλάος είναι ένα ψάρι γνωστό και αγαπητό σε όλη την Ελλάδα. Φρέσκος ή κατεψυγμένος μαγειρεύεται με δεκάδες τρόπους γιατί είναι τόσο τρυφερό και θρεπτικό ψάρι, ώστε μας δίνει πάντα νόστιμο φαγητό!

 Αυτό το λευκόσαρκο, άπαχο ψάρι είναι ιδανικό να καταναλώνεται και από μικρά παιδιά, διότι … έχει ελάχιστες τσίτες ! ‘Έτσι μπορούν τα παιδιά πολύ εύκολα να αγαπήσουν και να συνηθίσουν την κατανάλωση του ψαριού γενικότερα.(Αυτό αποτελεί βιωματική εμπειρία!) 

Φυσικά συνηθίζεται η κατανάλωση του στις Χριστιανικές γιορτές του Ευαγγελισμού και της Κυριακής των Βαΐων. Παρόλο που η περίοδος της Σαρακοστής αποτελεί περίοδο νηστείας η εκκλησία επιτρέπει την ψαροφαγία (κατανάλωση ιχθύος) αυτές τις δύο ημέρες. 

Για την σημερινή μας συνταγή λοιπόν χρειαζόσαστε μπακαλιάρο φρέσκο ή κατεψυγμένο, μεγάλο σε μέγεθος, για να κοπεί σε φέτες . Δηλαδή θέλουμε φέτες πάχους  περίπου 5-6 εκατοστά και διάμετρο περίπου στα 8 εκατοστά. Μπορείτε να πείτε στο ιχθυοπωλείο να σας το τεμαχίσουν αυτοί ώστε να κοπεί όμορφα χωρίς να αλλοιωθεί η σάρκα του ψαριού.  
      

Υλικά

1 κιλό φρέσκο μπακαλιάρο σε φέτες
2 ξερά κρεμμύδια
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
2 σκελίδες σκόρδο
2 μεγάλες πατάτες
 ½ κόκκινη πιπεριά (καυτερή αν σας αρέσει)
1 ματσάκι μαϊντανός
ένα κρασοπότηρο ελαιόλαδο  
ξύσμα και χυμό από ένα λεμόνι
μια κουταλιά της σούπας αλεύρι
αλάτι - πιπέρι


Εκτέλεση

Αφού καθαρίσετε και πλύνετε καλά το ψάρι, το τεμαχίζετε σε φέτες. Προσέχετε στο εσωτερικό μέρος της κοιλιάς έχει μια μαύρη μεμβράνη την αφαιρείτε ώστε να μείνει κάτασπρο το ψάρι.
Το αλατίζετε ελαφρά και το αφήνετε να στραγγίξει.

Εντωμεταξύ καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, την πιπεριά και τον μαϊντανό. Καθαρίζετε, πλένετε και κόβετε τις πατάτες.

Σοτάρετε με το ελαιόλαδο όλα τα λαχανικά για λίγα λεπτά σε δυνατή φωτιά. Ρίχνετε λίγο νερό στο τσικάλι, τόσο που να σκεπάζει τις πατάτες και αλατίζετε. Βράζετε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά.

Απλώνετε πάνω στις πατάτες τις φέτες του ψαριού και συνεχίζετε το βράσιμο άλλα 20 λεπτά, χωρίς να ανακατεύετε. Μόνο κουνάτε την κατσαρόλα δεξιά αριστερά με προσοχή, να μην ''κολλήσει'' το φαγητό. 


Ετοιμάζετε τον χυμό και το ξύσμα του λεμονιού!

 Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με τον χυμό λεμόνι, προσέχετε να διαλύσει το αλεύρι (δεν θέλετε μπαλάκια).
  Όταν το φαγητό είναι έτοιμο, δύο λεπτά πριν κλείσετε την φωτιά, βάζετε λίγη ζεστή σάλτσα από το τσικάλι, μέσα στο μπολ με τον χυμό λεμόνι και ανακατεύετε.
 Ρίχνετε όλο το μείγμα πίσω στο τσικάλι, περιχύνετε το φαγητό και κουνάτε την κατσαρόλα να πάει ο χυμός από το λεμόνι παντού.
 Τραβάτε την κατσαρόλα από την φωτιά, πασπαλίζετε με πιπέρι και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό!

Καλή επιτυχία!!   

   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...